Carpaccio z pomidorów z kwaśną śmietaną łaciatą
Propozycja dla tych, którzy kochają świeże pomidory i chcą przygotować coś pysznego w 15 minut.
Propozycja dla tych, którzy kochają świeże pomidory i chcą przygotować coś pysznego w 15 minut.
Składniki:
  • Ok. 300 g dojrzałych pomidorów malinowych
  • ½ młodej cebuli
  • 1/3 pęczku koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 140 g kwaśnej śmietany Łaciatej 12%
  • Sól morska w płatkach, świeżo mielony czarny pieprz
Dressing:
  • 30 g oliwy extra virgin
  • 10 g octu z czerwonego wina
  • 10 g soku z cytryny
  • Skórka z ½ niewoskowanej cytryny
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w cienkie plastry, rozłożyć na kwaśnej śmietanie. Cebulę pokroić w piórka lub krążki i poukładać na pomidorach. Do słoiczka wlać składniki dressingu. Zamknąć pokrywkę i wstrząsnąć. Polać pomidory. Całość posypać solą, pieprzem i udekorować koperkiem oraz szczypiorkiem. Wierzch udekorować „kleksami” z kwaśnej śmietany 12%.