Chili sin carne
Wybierz się w podróż kulinarną do Meksyku! Przygotuj przepyszne, pikantne i sycące danie.
Wybierz się w podróż kulinarną do Meksyku! Przygotuj przepyszne, pikantne i sycące danie.
Składniki:
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 2 całe suszone papryki poblano (ancho)
  • 2 całe suszone papryki guajillo
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 jalapeno, posiekane
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 sztuki chipotle in adobo
  • ok. 500 ml wywaru warzywnego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 300 g fasoli pinto (namoczonej, ugotowanej)
  • 30 g gorzkiej czekolady (można zastąpić 1 łyżką kakao)
  • Mieszanka przypraw - po jednej łyżeczce: mielonego kuminu, wędzonej papryki, mielonych ziaren kolendry i pieprzu cayenne
  • 1 kora cynamonu
  • Oliwa extra virgin do smażenia
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 limonka
Do podania:
  • Kolendra
  • Kwaśna, gęsta śmietana Łaciata18%
  • Piklowana, czerwona cebula
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 50 g wody
  • 50 g octu winnego
  • 25 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Fasolę pinto zalewamy czystą wodą i odstawiamy na ok. 12 godzin, aby napęczniała. Po tym czasie odcedzamy fasolę, płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
Cebulę kroimy na mandolinie na cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy z octem oraz cukrem. Studzimy, dodajemy sok z cytryny i zalewamy cebulę. Odstawiamy na minimum godzinę.
Suszone chili (ancho i guajillo) pozbawiamy pestek i prażymy na suchej patelni aż uwolnią więcej aromatu. Podprażone chili miksujemy z wywarem warzywnym.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. Jak cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, chipotle in adobo, mieszankę przypraw, korę cynamonu i smażymy 2 minuty. Dodajemy wywar z chili, pomidory, syrop klonowy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Do chili wrzucamy ugotowaną fasolę i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z limonki.

Gotowe chili podajemy z kwaśną śmietaną Łaciatą, piklowaną, czerwoną cebulą i kolendrą.