Chłodnik ogórkowy z migdałami
Polecamy Wam nadzwyczajny chłodnik, który idealnie sprawdzi się w ciepłe i upalne, letnie dni. Jego gładka, aksamitna konsystencja i wyszukana kompozycja składników zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.
Polecamy Wam nadzwyczajny chłodnik, który idealnie sprawdzi się w ciepłe i upalne, letnie dni. Jego gładka, aksamitna konsystencja i wyszukana kompozycja składników zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
  • 200 g ogórków gruntowych
  • 150 g ogórków małosolnych
  • Garść listków mięty
  • 1 ząbek czosnku  
  • 100 g migdałów
  • 300 g maślanki
  • 200 g kwaśnej śmietany  Łaciatej 18 %
  • 1 łyżka oliwy
  • Ocet jabłkowy
  • Sól, pieprz
Do podania:
  • Kilka listków mięty
  • Opcjonalnie: jadalne kwiaty
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy migdały, gotujemy 2 minuty. Migdały studzimy i obieramy ze skórek. Ogórki gruntowe kroimy w kostkę. Małych i młodych ogórków nie trzeba obierać, te większe okazy można obrać ze skórki. Do pokrojonych ogórków dodajemy migdały, liście mięty, czosnek, oliwę, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz. Całość Miksujemy z maślanką i kwaśną, gęstą śmietaną Łaciatą aż uzyskamy gładką i aksamitną konsystencję. Chłodnik odkładamy do lodówki na 2 godziny, aby się schłodził. Na talerz wylewamy chłodnik. Dekorujemy listkami mięty i jadalnymi kwiatami.