Domowy sernik ze słonym karmelem
Domowy, klasyczny sernik ze słonym karmelem i skórką z cytryny. A do tego rustykalna dekoracja. Słodki, słony i kwaskowaty… z gęstą, kwaśną śmietaną Łaciatą. Zrobicie?
Domowy, klasyczny sernik ze słonym karmelem i skórką z cytryny. A do tego rustykalna dekoracja. Słodki, słony i kwaskowaty… z gęstą, kwaśną śmietaną Łaciatą. Zrobicie?
Składniki:
Spód:
  • 150 g ciastek maślanych
  • 100 g masła Extra Łaciate
Masa:
  • 1,2 kg dobrego twarogu
  • 6 żółtek
  • 250 g gęstej śmietany Łaciatej 18%
  • 2 białe czekolady z kąpieli wodnej
  • 250 g masy kajmakowej
  • sparzona skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki płatków soli
  • 150 g ciastek maślanych
  • 70 g masła Extra Łaciate
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Spód sernika tworzymy z mocno pokruszonych ciastek maślanych z palonym masłem (te zrobimy dogrzewając masło na mniejszym ogniu aż do uzyskania brązowego koloru i lekko orzechowego zapachu). Mieszamy z ciastkami, równamy i wstawiamy do piekarnika na 5 minut w 200 stopniach.
Masę sernikową tworzymy z twarogu, żółtek, gęstej i kwaśnej śmietany Łaciatej 18%, masy kajmakowej, płatków soli i tabliczek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Miksujemy i zalewamy spód. Kładziemy na blachę z 2 cm wody (tworząc kąpiel wodną) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Termoobieg. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut do zarumienienia. Sernik wyciągamy, studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Smacznego.