Przygotowanie:
Spód sernika tworzymy z mocno pokruszonych ciastek maślanych z palonym masłem (te zrobimy dogrzewając masło na mniejszym ogniu aż do uzyskania brązowego koloru i lekko orzechowego zapachu). Mieszamy z ciastkami, równamy i wstawiamy do piekarnika na 5 minut w 200 stopniach.
Masę sernikową tworzymy z twarogu, żółtek, gęstej i kwaśnej śmietany Łaciatej 18%, masy kajmakowej, płatków soli i tabliczek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Miksujemy i zalewamy spód. Kładziemy na blachę z 2 cm wody (tworząc kąpiel wodną) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Termoobieg. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut do zarumienienia. Sernik wyciągamy, studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Smacznego.