Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko Łaciate, dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Na patelni (z rączką odporną na wysokie temperatury) rozgrzewamy klarowane masło, wlewamy masę, smażymy chwilę na średniej mocy palnika. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 st C (funkcja grill). Przekładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy ok. 18 minut aż naleśnik mocno wyrośnie i się zrumieni z wierzchu.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub na „ósemki”. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy. Jak jabłka zaczną skwierczeć na gorącej patelni, dodajemy cukier, szczyptę soli a po chwili cynamon. Krótko przesmażamy, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły.
Na Dutch baby wykładamy karmelizowane jabłka i podajemy z kwaśną i gęstą śmietaną Łaciatą.