Dyniowe kluski NIE-śląskie z kwaśną śmietaną
Dyniowe kluski NIE-śląskie z kwaśną śmietaną Łaciatą. Takich jeszcze nie jadłeś. Delikatne, sprężyste i kolorowe. Smak śmietany idealnie balansuje słodycz dynii. Przepis prosty i bardzo smaczny.
Dyniowe kluski NIE-śląskie z kwaśną śmietaną Łaciatą. Takich jeszcze nie jadłeś. Delikatne, sprężyste i kolorowe. Smak śmietany idealnie balansuje słodycz dynii. Przepis prosty i bardzo smaczny.
Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g dyni (najlepiej Hokkaido - nie trzeba obierać)
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany Łaciatej
  • odrobina sera tartego Jantar
  • płatki soli
  • oliwa z oliwek
  • masło extra Łaciate
Przygotowanie:
Pieczemy 500 g dyni z oliwą z oliwek i płatkami soli przez 40 minut w 190 stopniach. Gotujemy 500 g ziemniaków, które następnie konkretnie rozgniatamy i studzimy razem z upieczoną, zmiksowaną dynią. Chłodne, ugniecione ziemniaki i połowę musu z upieczonej dyni łączymy z jajkiem, przesianą mąką ziemniaczaną i płatkami soli. Ugniatamy na jednolitą masę. Jeśli poczujecie, że ciężko uformować kluski, śmiało można dosypać odrobinę mąki. Formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego, butelką formując kształt grzybka. Warto oprószyć dłonie i gwint butelki mąką. Gotujemy je w dużej ilości zagrzanej wody na małym ogniu przez 8-10 minut.
Drugą połowę musu dyniowego smażymy na 2 łyżkach masła z rozgniecionym czosnkiem przez 5 minut, dodajemy ugotowane kluski. Ścieramy ser Jantar i dodajemy gęstą i kwaśną śmietanę Łaciatą. Smacznego.