Knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną łaciatą i maślanym panko
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma nic lepszego niż knedle z truskawkami podane z kwaśną śmietaną i maślanym panko.
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma nic lepszego niż knedle z truskawkami podane z kwaśną śmietaną i maślanym panko.
Składniki:
Z truskawek usuwamy szypułki.
Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy jajko, mąki, sól i wyrabiamy ciasto na knedle. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, owijamy każdą porcją truskawkę i formujemy okrągłe knedle. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku.
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy panko i rumienimy na złoto. Gorące knedle serwujemy z kwaśną śmietaną i maślanym panko.
Przygotowanie:
Knedle
  • 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • Ok. 180-200 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Ok. 300 g truskawek średniej wielkości
Maślane panko:
  • 50 g masła ekstra Łaciate
  • 25 g panko
Do podania:
  • Kwaśna śmietana 12