Krem z buraka
Prawie jak za dzieciaka. Krem z pieczonego buraka z jabłkiem i prażonym makaronem ryżowym. Moja Mama zawsze dodawała pieczone jabłko. Kobieta ma rację. Można przytulić ulubiony sweter i rozgrzać się kremem z buraka, który zwieńczymy gęstą i kwaśną śmietaną Łaciatą. Kto będzie robił?
Prawie jak za dzieciaka. Krem z pieczonego buraka z jabłkiem i prażonym makaronem ryżowym. Moja Mama zawsze dodawała pieczone jabłko. Kobieta ma rację. Można przytulić ulubiony sweter i rozgrzać się kremem z buraka, który zwieńczymy gęstą i kwaśną śmietaną Łaciatą. Kto będzie robił?
Składniki:
Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 1 kg buraków (mogą być te podgotowane)
  • 1 jabłko
  • pół fety (około 60-70 g)
  • główkę czosnku
  • 3-4 gałązki tymianku
  • chili według uznania
  • skórkę z cytryny
  • śmietanę Łaciatą 12%
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki miodu
  • garść makaronu ryżowego
  • olej
  • oliwę z oliwek
Przygotowanie:
Buraki i jabłko pieczemy 40 minut w 200 stopniach z oliwą, główką czosnku na pół, skórką z cytryny, chili według uznania, gałązkami tymianku, miodem i płatkami soli. Następnie konkretnie miksujemy i gotujemy 10 minut z bulionem. Gotowy krem z pieczonego buraka wlewamy do głębokiego talerza, wieńczymy gęstą i kwaśną śmietaną Łaciatą, dodając chrupki z makaronu ryżowego, które powstaną nam w 30 sekund… gdy ten wrzucimy na rozgrzany olej. Smacznego.