Krem z pieczonej dyni z fetą
Pieczona dynia marynowana na puszystym kremie z fety z dodatkiem śmietany Łaciatej. Moja jesień wygląda właśnie tak… ale jak! Koniecznie spróbujcie, kto będzie robił?
Pieczona dynia marynowana na puszystym kremie z fety z dodatkiem śmietany Łaciatej. Moja jesień wygląda właśnie tak… ale jak! Koniecznie spróbujcie, kto będzie robił?
Składniki:
Na 2 porcje potrzebujemy:
  • pół dyni (najlepiej Hokkaido - nie trzeba obierać)
  • feta
  • 150 g śmietany Łaciatej 18%
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina chili
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki papryki wędzonej 
  • płatki soli
Przygotowanie:
Puszysty krem z fety zrobimy, łącząc ze sobą fetę ze śmietaną Łaciatą, sparzoną skórką z połowy cytryny, 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką oliwy z oliwek i miodu. Mieszamy na gładką masę. Pokrojoną dynię pieczemy w marynacie z oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, chili (ilość według uznania), łyżką oleju sezamowego, 2 łyżkami papryki wędzonej lub płatkami soli.
Pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Talerz smarujemy kremem z fety, starannie wykładamy upieczoną dynię. Całość polewamy sosem z pieczenia. Smacznego!