Krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną
Spróbuj aksamitnego, paprykowego kremu, dopieszczonego bazylią, oliwą i kleksem kwaśnej śmietany.
Spróbuj aksamitnego, paprykowego kremu, dopieszczonego bazylią, oliwą i kleksem kwaśnej śmietany.
Składniki:
  • 4 czerwone papryki    
  • Ok. 400 g pomidorów  
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka (25 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyzki octu sherry (20 g) lub balsamicznego (12 g)
  • Oliwa extra virgin
  • 125 g kwaśnej śmietany Łaciatej 18%
Do podania:
  • Opcjonalnie: więcej kwaśnej śmietany
  • Oliwa, świeże zioła np. bazylia
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy ze skórki. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidory, między nimi układamy czosnek oraz cebule. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz nasionami kopru włoskiego. Na wierzchu układamy całe papryki. Całość polewamy oliwą. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Papryki ostrożnie wyciągamy, owijamy folią spożywczą,  odkładamy na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy papryki z folii, usuwamy gniazda nasienne i ściągamy skórę z papryk. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy koncentrat, chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa i obrane ze skórek papryki. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie hartujemy śmietanę 2 łyżkami gorącej zupy. Mieszamy śmietanę z zupą i wlewamy zawartość do garnka. Na koniec doprawiamy octem i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Poędajemy z kleksem kwaśnej śmietany, oliwą oraz listkami bazylii.