Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy ze skórki. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidory, między nimi układamy czosnek oraz cebule. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz nasionami kopru włoskiego. Na wierzchu układamy całe papryki. Całość polewamy oliwą. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Papryki ostrożnie wyciągamy, owijamy folią spożywczą, odkładamy na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy papryki z folii, usuwamy gniazda nasienne i ściągamy skórę z papryk. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy koncentrat, chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa i obrane ze skórek papryki. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie hartujemy śmietanę 2 łyżkami gorącej zupy. Mieszamy śmietanę z zupą i wlewamy zawartość do garnka. Na koniec doprawiamy octem i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Poędajemy z kleksem kwaśnej śmietany, oliwą oraz listkami bazylii.