Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i ugniatamy
garnkiem, formują spód naszej NIE-tarty. Wrzucamy do piekarnika
rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut, a w tym czasie zrobimy nasz
sos grzybowy. Szalotkę albo czerwoną cebulę smażymy 5 minut na
maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, gałązki tymiankowy i smażymy 15
minut do lekkiego zarumienienia. Ściągamy z gazu i wlewamy 80 ml
octu jabłkowego. Dokładnie mieszamy, zniżając temperaturę
grzybów. I teraz możemy dodać gęstą i kwaśną śmietanę
Łaciatą. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut na małym gazie. Do
gotowego sosu dodajemy połowę startej mozzarelli, druga połówka
wędruje na podpieczony spód NIE-tarty ziemniaczanej. Wykładamy
nasz sos. Dekorujemy plastrami grzybów i cebuli w oliwie z oliwek,
oprószonych płatkami soli. Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach do
zarumienia. I gotowe. Warto dodać szczypiorek. Smacznego.