Nie-tarta z ziemniaków z grzybami
Nie-tarta z ziemniaków garnkiem gniecionych 2.0 z leśnymi grzybami. Zapach w całym domu. Aktualnie ulubiony przepis. Nie mówcie nikomu. Ziemniaki i sos grzybowy z gęstą i kwaśną śmietaną Łaciata. Smak dzieciństwa. Kto będzie robił?
Nie-tarta z ziemniaków garnkiem gniecionych 2.0 z leśnymi grzybami. Zapach w całym domu. Aktualnie ulubiony przepis. Nie mówcie nikomu. Ziemniaki i sos grzybowy z gęstą i kwaśną śmietaną Łaciata. Smak dzieciństwa. Kto będzie robił?
Składniki:
Potrzebujemy:
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 kg grzybów leśnych, ja dorwałem prawdziwki
  • 3 mniejsze czerwone cebule albo szalotki
  • 200 g mozzarelli Mlekpol
  • 200 g śmietany Łaciatej 18%
  • kilka gałązek tymianku
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 70 g masła extra Łaciate
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i ugniatamy garnkiem, formują spód naszej NIE-tarty. Wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut, a w tym czasie zrobimy nasz sos grzybowy. Szalotkę albo czerwoną cebulę smażymy 5 minut na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, gałązki tymiankowy i smażymy 15 minut do lekkiego zarumienienia. Ściągamy z gazu i wlewamy 80 ml octu jabłkowego. Dokładnie mieszamy, zniżając temperaturę grzybów. I teraz możemy dodać gęstą i kwaśną śmietanę Łaciatą. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut na małym gazie. Do gotowego sosu dodajemy połowę startej mozzarelli, druga połówka wędruje na podpieczony spód NIE-tarty ziemniaczanej. Wykładamy nasz sos. Dekorujemy plastrami grzybów i cebuli w oliwie z oliwek, oprószonych płatkami soli. Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach do zarumienia. I gotowe. Warto dodać szczypiorek. Smacznego.