Panna cotta z kwaśną śmietaną łaciatą i jagodami
Przekonaj się jak smakuje lato. Przygotuj zachwycający deser z kwaśną śmietaną i jagodami!
Przekonaj się jak smakuje lato. Przygotuj zachwycający deser z kwaśną śmietaną i jagodami!
Składniki:
  • 250 g śmietanki UHT Łaciatej 36 %
  • 250 g śmietany Łaciatej 12%
  • 10 g namoczonej żelatyny (żelatynę w liściach namaczamy w zimnej wodzie, żelatynę w proszku namaczamy w 50 g zimnej wody i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała)
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii
Do podania:
  • 200 g jagód lub innych, sezonowych owoców
  • Kilka listków tymianku
  • Opcjonalnie: jadalne kwiaty np. chabry
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier oraz ziarna wyskrobane z wanilii. Dorzucamy też laskę wanilii. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści a śmietanka zaromatyzuje wanilią. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (w proszku w 50 g zimnej wody, w liściach nie ma znaczenia). Ściągamy garnek ze śmietanką z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy w temperaturze pokojowej i mieszamy z kwaśną śmietaną. Masę przelewamy do przygotowanych miseczek. Wkładamy na 3 godziny do lodówki aż masa stężeje. Serwujemy z jagodami i listkami tymianku.