Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
To proste, pożywne danie, którego głównym składnikiem są utarte surowe ziemniaki. Usmażone na złoto, podaj z kwaśną śmietaną Łaciatą 18% i dodatkami.
To proste, pożywne danie, którego głównym składnikiem są utarte surowe ziemniaki. Usmażone na złoto, podaj z kwaśną śmietaną Łaciatą 18% i dodatkami.
Składniki:
Placki
  • 1 kg mączystych ziemniaków, obranych
  • 1 cebula, ok. 100 g
  • 1 jajko
  • Ok. 25 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
Do podania
  • Kwaśna śmietana Łaciata 18%
  • Ulubione dodatki: na słodko z cukrem lub np. z wędzonym pstrągiem i szczypiorkiem
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Opcjonalnie można zmielić je w maszynce do mięsa lub pulsacyjnie w malakserze. Cebulę ścieramy w ten sam sposób, co ziemniaki. Ziemniaki i cebulę przekładamy na bawełnianą ścierkę, i odciskamy z nich soki do miski. Nie wyciskamy masy do samego końca. W misce łączymy masę z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem. Można również odzyskać skrobię z odciśniętych ziemniaków i dodać do masy. Wszystko mieszamy i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu.

Podajemy z kwaśną śmietaną. W wersji na słodko – z cukrem, a wytrawnie np. wędzonym pstrągiem, koperkiem i szczypiorkiem.