Racuchy z rabarbarem
Aromatyczny rabarbar i pulchne ciasto to pyszne połączenie, które warto wypróbować na śniadanie. Polecamy smakowite placki z rabarbarem i śmietaną Łaciata, które robi się błyskawicznie i równie szybko znikają. Sprawdź nasz przepis na racuchy rabarbarem i zaskocz rodzinę wyśmienitym śniadaniem.
Aromatyczny rabarbar i pulchne ciasto to pyszne połączenie, które warto wypróbować na śniadanie. Polecamy smakowite placki z rabarbarem i śmietaną Łaciata, które robi się błyskawicznie i równie szybko znikają. Sprawdź nasz przepis na racuchy rabarbarem i zaskocz rodzinę wyśmienitym śniadaniem.
Składniki:
Racuchy
  • 150 g rabarbaru
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g maślanki Mrągowskiej
  • 125 g kwaśnej śmietany Łaciatej 12%
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • Masło klarowane lub olej do smażenia
Piklowany rabarbar
  • 80 g rabarbaru
  • 100 g wody
  • 25 g octu jabłkowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • Kilka kwiatów suszonego hibiskusu
Do podania:
  • Listki melisy
  • Opcjonalnie: syrop klonowy
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy. Kroimy na plasterki. Zagotowujemy wodę z octem, cukrem i hibiskusem. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy rabarbar pokrojony w plastry.
Resztę rabarbaru kroimy w kostkę. W misce łączymy maślankę, kwaśną śmietanę Łaciatą, jajko, mąkę, sodę oraz sól. Dodajemy rabarbar i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, układamy porcję placków i smażymy na złoto.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną, piklowanym rabarbarem i melisą. Opcjonalnie całość można dodatkowo polać syropem klonowym.