Sernik z białą czekoladą i polewą z kwaśnej śmietany
Jeśli sernik to z białą czekoladą, sezonowymi owocami i polewą z kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Jeśli sernik to z białą czekoladą, sezonowymi owocami i polewą z kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Składniki:
Spód:
  • 180 g ciasteczek owsianych
  • Ok. 50 g roztopionego masła
Sernik (temperatura pokojowa):
  • 300 g białej czekolady
  • 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie Mlekpol
  • 4 jajka, rozmiar L
  • 300 g kwaśnej śmietany Łaciatej 18%
  • Opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii
Polewa
  • Ok. 150 ml kwaśnej śmietany Łaciatej 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
Do podania:
  • sezonowe owoce lub konfitura np. jagodowa albo wiśniowa
Przygotowanie:
Ciastka miksujemy z masłem w malakserze aż do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy spód i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Białą czekoladę łamiemy, przekładamy do miski i roztapiamy na kąpieli wodnej. Studzimy roztopioną czekoladę, aby uzyskała temperaturę pokojową. Do miski przekładamy pozostałe składniki na sernik i krótko blendujemy. Dodajemy czekoladę i ponownie blendujemy do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową. Wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego do 160 st C piekarnika (bez termoobiegu). Na spód piekarnika układamy duże naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Pieczemy 60 minut. Po 60 minutach, wylewamy na sernik kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik, studzimy, odkładamy do lodówki na 12 godzin. Po schłodzeniu sernik jest idealny do podania.
Możemy zaserwować go ze świeżymi owocami lub konfiturą.