Przygotowanie:
Ciastka miksujemy z masłem w malakserze aż do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy spód i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Białą czekoladę łamiemy, przekładamy do miski i roztapiamy na kąpieli wodnej. Studzimy roztopioną czekoladę, aby uzyskała temperaturę pokojową. Do miski przekładamy pozostałe składniki na sernik i krótko blendujemy. Dodajemy czekoladę i ponownie blendujemy do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową. Wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego do 160 st C piekarnika (bez termoobiegu). Na spód piekarnika układamy duże naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Pieczemy 60 minut. Po 60 minutach, wylewamy na sernik kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik, studzimy, odkładamy do lodówki na 12 godzin. Po schłodzeniu sernik jest idealny do podania.
Możemy zaserwować go ze świeżymi owocami lub konfiturą.