Śledź z kwaśną śmietaną łaciatą i salsą z ogórków
Rewelacyjny śledź z kwaśną śmietaną i salsą, którego przygotujesz w 15 minut.
Rewelacyjny śledź z kwaśną śmietaną i salsą, którego przygotujesz w 15 minut.
Składniki:
  • 4 filety śledziowe dobrej jakości
Salsa ogórkowa:
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżka piklowanej gorczycy lub musztardy francuskiej
  • ½ czerwonej cebuli lub szalotki
  • 20 g oleju lnianego lub oliwy extra virgin
  • Sól, pieprz do smaku
Do podania:
  • Świeży koperek
  • Śmietana Łaciata 12%
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy ogórki, cebulę oraz resztę składników salsy. Każdy filet śledzia przekrajamy na pół, na wierzchu układamy łyżeczkę kwaśnej śmietany, wierzch przykrywamy salsą ogórkową. Dekorujemy koperkiem.