Tarta ze szparagami i młodymi ziemniakami
Przygotuj przepyszną tartę! Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół niepowtarzalnym smakiem kremowego nadzienia i kruchego ciasta.
Przygotuj przepyszną tartę! Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół niepowtarzalnym smakiem kremowego nadzienia i kruchego ciasta.
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • Ok. 30-50 g zimnej wody
Dodatki:
  • 200 g szparagów
  • 150 g młodych ziemniaków, ugotowanych al dente
Zalewa:
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany Łaciatej 18%
  • 1 ząbek czosnku  
  • 50 g startego sera np. parmezanu lub innego sera np. koziego
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • Sól morska, gałka muszkatołowa i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników na tarte wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok. 20–22 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Następnie ściągamy papier z wierzchu i pieczemy kolejne 10 minut.
W międzyczasie ugotowane i lekko ostudzone ziemniak kroimy na plastry. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, usuwamy łuski i kroimy w plastry.
Przygotowujemy zalewę. W misce łączymy ze sobą jajka, kwaśną śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny, starty czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Mieszamy, dodajemy starty ser oraz pokrojone szparagi. Wszystko mieszamy. Na podpieczonym spodzie rozkładamy ziemniaki i zalewamy masą śmietanową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st C i pieczemy ok. 20 minut.
Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie pasują do niej liście sałat skropione oliwą i sokiem z cytryny.