Przygotowanie:
Z podanych składników na tarte wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok. 20–22 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Następnie ściągamy papier z wierzchu i pieczemy kolejne 10 minut.
W międzyczasie ugotowane i lekko ostudzone ziemniak kroimy na plastry. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, usuwamy łuski i kroimy w plastry.
Przygotowujemy zalewę. W misce łączymy ze sobą jajka, kwaśną śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny, starty czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Mieszamy, dodajemy starty ser oraz pokrojone szparagi. Wszystko mieszamy. Na podpieczonym spodzie rozkładamy ziemniaki i zalewamy masą śmietanową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st C i pieczemy ok. 20 minut.
Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie pasują do niej liście sałat skropione oliwą i sokiem z cytryny.