Zapiekanka Filo
Zapiekanka FILO z brzoskwinią, porem i camembertem. Żyj chwilą i zrób zapiekankę filo. Chrupiące brzegi skrywają pełno smaków. Robimy??
Zapiekanka FILO z brzoskwinią, porem i camembertem. Żyj chwilą i zrób zapiekankę filo. Chrupiące brzegi skrywają pełno smaków. Robimy??
Składniki:
  • 2 opakowania ciasta FILO
  • 330 g śmietany Łaciatej 18%
  • jajko
  • duża brzoskwinia albo 2 mniejsze
  • 2 pory
  • 2 camemberty
  • czerwona cebula
  • tymianek
  • płatki soli i pieprz
  • masło extra Łaciate
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem Łaciate i tworzymy spód zapiekanki z czterech arkuszy ciasta filo. Kolejne składamy w harmonijkę i układamy pionowo. W powstałe koperty wkładamy pokrojone brzoskwinie i pora w paski. Zalewamy gęstą i kwaśną śmietaną Łaciatą wymieszaną z jajkiem, płatkami soli i pieprzem. Następnie dokładamy dwa camemberty pokrojone w paski, cebulę oraz 5-6 gałązek tymianku. Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. Termoobieg. Smacznego.