Przygotowanie:
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy puree, sól, olej oraz rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ok. 7 minut za pomocą haka.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 60 minut. Po tym czasie uderzamy ciastem o blat, dzielimy na 4 równe części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę. Blat podsypujemy mąką układamy podzielone kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut aż ponownie ciasto podrośnie.
W międzyczasie szykujemy bób i groszek. W garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i wrzucamy bób. Gotujemy bób ok. 4 minuty, następnie hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Odcedzamy i osuszamy. Groszek gotujemy w tej samej wodzie 2 minuty, wyciągamy go z wrzątku i obficie przelewamy zimną, bieżącą wodą. Również osuszamy. Bób i groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę, starty czosnek, posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy solą.
Do głębokiej patelni lub do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy do temperatury 180 st C. Każdą kulkę ciasta spłaszczamy dłonią i rozciągamy placek. Smażymy z dwóch stron na złoto.
Langosze lekko studzimy, rozsmarowujemy kwaśną śmietanę, na wierzchu układamy bób z groszkiem i miętą.