Zupa grzybowa zabielona kwaśną śmietaną łaciatą
Jesteś jeszcze w lesie z obiadem? Przygotuj najpyszniejszą na świecie zupę grzybową z koperkiem, pietruszką i kwaśną śmietaną.
Jesteś jeszcze w lesie z obiadem? Przygotuj najpyszniejszą na świecie zupę grzybową z koperkiem, pietruszką i kwaśną śmietaną.
Składniki:
  • Ok. 700 kg leśnych grzybów np. prawdziwków, podgrzybków
  • 400 g ziemniaków, obranych pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę  
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 mała, biała część pora
  • Ok. 180 g śmietany Łaciatej18%
  • Ok. 1 litr wywaru warzywnego  
  • Lubczyk lub natka pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka octu np. sherry lub z białego wina
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz
  • Klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy cebulę, pora, czosnek, solimy. Wszystko szklimy. Następnie dodajemy grzyby i razem smażymy aż grzyby lekko się zrumienią. Dodajemy ziemniaki oraz marchew i zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 35 minut. Pod koniec hartujemy kwaśną śmietanę 2 łyżkami gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Skręcamy palnik, wrzucamy świeży lubczyk, posiekany koperek i odstawiamy na 10 minut aż zupa nabierze aromatu.