Zupa jarzynowa
Najlepsza zupa jarzynowa na świecie. Świeże sezonowe warzywa, ogórki małosolne, no i oczywiście gęsta, kwaśna śmietana, która nadaje zupie kremowej konsystencji. Pycha!
Dokładka gwarantowana.
Najlepsza zupa jarzynowa na świecie. Świeże sezonowe warzywa, ogórki małosolne, no i oczywiście gęsta, kwaśna śmietana, która nadaje zupie kremowej konsystencji. Pycha!
Dokładka gwarantowana.
Składniki:
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały kalafiora, ok. 600 g
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 150 g zielonych szparagów
  • 2 ogórki małosolne + 100 ml wody po ogórkach
  • ½ młodej cebuli
  • 1,5 litr wywaru warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 60 g masła +  1 łyżka oliwy
  • ok. 160 g śmietany Łaciatej 18%
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, za pomocą ostrego noża ścinamy różyczki z kalafiora, następnie drobno je kroimy. Głąb kalafiora kroimy w większą kostkę. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w drobną kostkę. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, za pomocą małego nożyka usuwamy łuski i kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, szklimy na nim młodą cebulę. Dodajemy marchew, ziemniaki oraz pokrojony głąb kalafiora. Całość chwilę smażymy i zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy ok. 5 minut. Na sam koniec dodajemy do zupy szparagi i ogórki małosolne. Całość zabielamy gęstą, kwaśną śmietaną Łaciatą, pamiętając, że najpierw trzeba ją zahartować ciepłą zupą. Doprawiamy zalewą z ogórków małosolnych, pieprzem i dodajemy posiekany koperek.