Przepisy
Poznaj pomysły na ciekawe dania z kwaśną śmietaną.
Zainspiruj się przepisami i gotuj na 100%!
- Śniadania
- Ognisko
- Grill
- Piknik
- Zupy, sosy i dodatki
- Desery słodko-kwaśne
- Grzyby
- Zupy
Jajka z pieczonymi pomidorami, kwaśną śmietaną i pesto pietruszkowym
Porada: Do śmietany można dodać ulubione przyprawy, np. paprykę, kumin, czarnuszkę czy zioła prowansalskie.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 1 gałązka pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 2 łyżki tartego sera typu włoskiego Jantar – klinek
- 1/2 cytryny (sok)
- 2 łyżki płatków migdałów
- 100 g rukoli
- sól
- oliwa
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni, pomidorki wymieszaj z odrobiną oliwy, przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Piecz około 10 minut. W blenderze zmiksuj pietruszkę, resztę czosnku, ser, migdały, sok z cytryny i trzy łyżki oliwy. Dopraw solą wedle uznania. Jajka ugotuj tak, jak lubisz. My zrobimy je na półmiękko - gotować będą się ok. 5,5 minuty. Na dnie talerza rozsmaruj kwaśną śmietanę. Następnie dodaj pesto i pieczone pomidory – na tym wszystkim połóż przekrojone jajka. Danie możesz udekorować rukolą. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Domowa granola z owocami, miodem i śmietaną
Porada: Granolę można zjeść ciepłą lub przechowywać w szczelnym, suchym opakowaniu nawet do miesiąca.
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g otrębów owsianych
- 100 g ulubionych orzechów: pekan, włoskich lub macadamia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 150 ml miodu
- 150 ml oleju kokosowego
- 100 g ulubionych owoców suszonych: bananów, żurawiny, moreli
- 400 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
- 2 łyżki miodu
- garść świeżych owoców - np. mango
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj otręby, orzechy, sól, cynamon, miód, olej kokosowy i suszone owoce. Przełóż masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piecz około 25 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę, miód i owoce - przełóż masę do małych miseczek. Granolę połam na mniejsze części i podawaj z przygotowaną wcześniej śmietanową masą. Gotowe!
Buraki z ogniska z sosem chrzanowo-koperkowym na bazie kwaśnej śmietany
Porada: Kwaśną śmietanę trzeba dodawać powoli, najlepiej jest ją zahartować.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże lub 4 małe buraki
- 2 łyżki oleju
- sól
- 2 łyżki chrzanu
- 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
- 1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Dokładnie wyszorowane buraki posmaruj olejem, posyp solą i zawiń szczelnie w folię. Wrzuć do żaru ogniska i piecz przez około 1,5 godziny. My, w naszej kuchni Łaciatej Akademii, robimy je w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni. W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Pieczone buraki odwiń z folii, przekrój na pół i podawaj z sosem chrzanowym.
Gulasz wołowy z rozmarynem gotowany w kociołku nad ogniskiem
Porada: Takie buraki można przygotować również w piekarniku.
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g wołowiny na gulasz
- 1 czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- słodka papryka
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Wołowinę pokrój w kostkę około 4 na 4 cm. Do kociołka wlej olej. Kiedy się rozgrzeje, dodaj do niego wołowinę i smaż około 7 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie cebulę i paprykę pokrój w półksiężyce, a czosnek drobno posiekaj. Do kociołka wrzuć paprykę i cebulę. Smaż kolejne 7 minut, a następnie dodaj czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Po 3 minutach do kociołka wlej bulion. Gotuj wywar dalej od ognia, aż mięso zmięknie, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i dopraw solą. Kwaśną śmietanę dodawaj powoli - najlepiej jest ją najpierw zahartować. Danie możesz udekorować słodką papryką, posiekaną natką pietruszki… i kleksem śmietany!
Szaszłyki z kurczaka z dipem z grillowanej papryki i kwaśnej śmietany
Porada: Patyczki do szaszłyków warto namoczyć w wodzie przed użyciem, by nie podpaliły się podczas grillowania. Z kolei kwaśnej śmietany można użyć też jako dodatku do marynaty.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 świeże czerwone papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
- kolorowa papryka - po 3 każdego koloru
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj czosnek, oliwę i słodką paprykę. Kurczaka pokrój w dużą kostkę - i wrzuć do gotowej marynaty. Odstaw go na minimum pół godziny, tak żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Paprykę pokrój w paski, posmaruj delikatnie oliwą i grilluj około 7 minut z każdej strony. Powinna zmięknąć i lekko się przyrumienić. Przełóż ją do blendera, dodaj ząbek czosnku, natkę pietruszki, kwaśną śmietanę 18% i zblenduj. Kolorową paprykę i kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj około 15 minut, co jakiś czas go przewracając.
Podawaj z sosem paprykowym.
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową z kolendrą i kwaśną śmietaną
Porada: Roladki można zrobić również z cukinii, a do farszu wykorzystać dowolne, ulubione orzechy. Dzięki posoleniu bakłażanów są one nie tylko bardziej miękkie, ale i mniej goryczkowe.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży bakłażan
- 100 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
- 70 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
- sól
- 1 surowa marchewka
- 1 surowa cukinia julienne
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w cienkie, około 4-milimetrowe podłużne paski. Oprósz je solą z każdej strony i odstaw na pół godziny, aby puściły wodę. Sól sprawia, że bakłażany są nie tylko bardziej miękkie, ale i mniej goryczkowe. Umyj plastry bakłażana, osusz je papierowym ręcznikiem i grilluj na rozgrzanym ruszcie, aż zmiękną i pojawią się na nich charakterystyczne paseczki.
W międzyczasie przygotuj pastę – w blenderze zmiksuj orzechy, czosnek, kolendrę, kumin, chilli i kwaśną śmietanę. Jeśli jest taka potrzeba, pastę możesz doprawić solą. Pastę rozsmaruj na bakłażanach, dołóż do nich słupki z surowej marchewki i cukinii julienne i zwiń w roladki.
Są idealne jako przystawka na zimno!
Mix sałat i ziół z młodymi warzywami i dressingiem na bazie kwaśnej śmietany
Porada: ten sos sprawdzi się też jako dodatek do innych warzyw, pieczonych lub grillowanych. Można do niego używać dowolnych, ulubionych ziół.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g miksu sałat z rukolą
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 100 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ząbek tartego czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Pomidor i ogórek pokrój w kostkę i wymieszaj w dużej misce z miksem sałat. W blenderze przygotuj dressing, mieszając ze sobą śmietanę, musztardę, czosnek, miód, koperek, pieprz i sól. Sos spakuj do osobnego słoiczka i wymieszaj z sałatą dopiero przed podaniem. Na koniec wrzuć do sałaty orzechy.
Cytrynowy deser w słoiczkach z kremem ze śmietany i owocami
Porada: krem śmietanowy można słodzić w dowolny sposób - cukrem, miodem, ksylitolem, a zamiast cytryny można wykorzystać inne cytrusy, np. pomarańcze.
Składniki:
- 3 cytryny
- 4 łyżki cukru-pudru
- 400 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
- 150 g biszkoptów „lady fingers”
- 60 ml miodu lub syropu z agawy
- 200 ml wody
- ulubione owoce - maliny, borówki, truskawki
Sposób przygotowania:
Z cytryny zetrzyj skórkę, dodaj kwaśną śmietanę i cukier puder. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do niego wodę i miód. Biszkopty zamocz na kilka sekund w soku z wodą, miodem i ułóż w słoiczku, a następnie wyłóż kremem ze śmietany. Dekoruj ulubionymi owocami.
Chłodnik z buraczków z kwaśną śmietaną,
wędzonym łososiem i koperkiem
Porada: chłodnik zawsze najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 pęczek botwiny z buraczkami
- 500 ml bulionu warzywnego
- 600 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
- 200 ml kefiru Mlekpol
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ogórek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyć, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę,
a liście posiekać.
Bulion zagotować i wrzucić do niego siekane buraczki, gotować ok. 15 minut - aż będą
miękkie, na ostatnie 3 minuty dodać siekane liście botwinki.
Wywar przestudzić, a następnie dodać do niego siekany w drobną kostkę ogórek,
przetarty ząbek czosnku, 1/2 siekanych ziół, sok z cytryny, kefir oraz kwaśną śmietanę.
Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Łososia pokroić w paseczki grubości ok. 1 cm. Do miseczek wlewać chłodnik, udekorować
plastrami łososia, całość posypać pozostałymi ziołami i serwować.
Mizerio-tzatziki na kwaśnej śmietanie z zielonym ogórkiem, miętą, czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem
Porada: przygotowując to danie, warto zacząć od przetarcia ogórków, zasypania ich solą i zostawienia na min. 30 minut - w tym czasie puszczą sok, który należy odcedzić - dzięki temu sos będzie gęstszy i o bogatszym smaku.
Składniki:
- 2 zielone ogórki
- 500 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
- Garść świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Oliwa
- Świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać
jedną
łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
Po tym czasie ogórki dokładnie wypłukać i odlać wodę. Dodać siekaną miętę, tarty czosnek,
oliwę, świeżo mielony pieprz i kwaśną śmietanę.
Przekąska z pieczonych młodych ziemniaków
z kwaśną śmietaną, dymką i chrupiącym boczkiem
Porada: ziemniaki warto najpierw obgotować w osolonej wodzie, potem „zmiażdżyć” ciężkim naczyniem i dopiero upiec w wysokiej temperaturze - dzięki temu będą chrupiące i złociste na zewnątrz, a miękkie w środku.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g młodych ziemniaków
- 70 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
- 1 pęczek dymki
- Olej lub oliwa
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie
ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować boczek - na blaszce wyłożonej papierem rozłożyć na płasko
plastry
boczku i piec ok. 10 minut - aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie
zarumieniony
i chrupiący. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, posmarować obficie
olejem lub oliwą i zgnieść, używając do tego szklanki lub kubka.
Ziemniaki piec w piekarniku ok. 20 minut - aż będą chrupiące i dobrze
zarumienione. Boczek i dymkę posiekać. Na upieczonych ziemniakach kłaść kleks kwaśnej
śmietany, a następnie posypać boczkiem, dymką i odrobiną pieprzu.
Lody na bazie kwaśnej śmietany z mango i marakują
Porada: takie lody można zrobić też z innymi owocami - truskawkami, bananami, malinami itp., zachowując proporcje.
Składniki (na 8 porcji):
- 600 g kostki mango
- 200 g śmietany kwaśnej Łaciata 18%
- 300 ml mleka zagęszczonego Łaciate
- 4 marakuje
Sposób przygotowania:
Mango zblendować na gładkie puree, a następnie dodać kwaśną śmietanę i mleko zagęszczone. Kiedy składniki się dokładnie połączą, dodać miąższ z marakui i przełożyć je do pojemników na lody i mrozić przez minimum 2 godziny.
Panna cotta z kwaśnej śmietany z wanilią, świeżymi owocami i bazylią
Porada: przygotowując panna cottę można użyć agaru zamiast żelatyny - wtedy deser będzie w pełni wegetariański.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka UHT 2% Łaciate
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Łaciata 18%
- 1 i pół łyżeczki żelatyny w proszku
- 1/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka świeżych, letnich owoców - np. maliny, borówki, truskawki
- 4 gałązki świeżej bazylii
- olej
Sposób przygotowania:
Małe miseczki / kokilki (najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale można użyć innych) posmarować dokładnie bezzapachowym olejem. Żelatynę zalać zimną wodą, mleko wlać do rondelka razem z ziarnami wanilii i delikatnie podgrzać, dodać żelatynę i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i powoli dodawać kwaśną śmietanę i sól. Przelać do dzbanka i wypełniać płynem kokilki. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, a w tym czasie przygotować salsę owocową. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Bazylię drobno posiekać, wymieszać w owocami. Salsę serwować z panna cottą.
Zapiekane nektarynki pod kremem z kwaśnej śmietany
Porada: deser można jeść na ciepło i na zimno, można go też ponownie odgrzać w piekarniku.
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru drobnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g masła extra Łaciate
- 500 g świeżych nektarynek lub brzoskwiń - przeciętych na pół, bez pestek
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 dodatkowa łyżka drobnego cukru
- 4 żółtka z dużych jajek
- 400 g kwaśnej śmietany Łaciata 12%
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do dużej miski wrzucić mąkę, cukier, masło, sól i proszek do pieczenia, ugniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Formę o wielkości 30x20 cm wyłożyć dokładnie ciastem, nakłuć je widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut. Brzoskwinie lub nektarynki wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na kruchy spód i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować krem ze śmietany - wymieszać ją w misce z żółtkami i cukrem. Wyłożyć na brzoskwinie lub nektarynki i piec przez kolejne 30-35 minut.
Strogonoff grzybowy
Porada: danie doprawiamy solą i pieprzem po dodaniu śmietany - śmietana wydobywa smak potraw.
Składniki:
- 200 g kwaśniej śmietany 10% Łaciata
- 700 g grzybów - im więcej różnych, tym lepiej - pieczarki,
borowiki, kurki, boczniaki - 2 białe cebule siekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki świeżego rozmatynu
- 1 pęczek świezej natki piertuszki
-
do podania:
Ryż / ziemniaki / puree
Sposób przygotowania:
Grzyby pokroić w 1cm paski, małe grzyby zostawić w całości.
Na dużej patelni rozgrzać
oliwę
i
kiedy będzie już naprawdę ciepła - wrzucić grzyby.
Smażyć, aż będą dobrze przyrumienione,
złoto-brązowe. Zmniejszyć ogień i dodać siekaną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie i
delikatnie
się przyrumieni, a następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gałązki rozmarynu.
Zalać
bulionem i zredukować bulion o połowę. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kwaśną śmietanę.
Doprawić
solą i pieprzem. Podawać obficie posypane siekaną natką pietruszki.
Pierogi grzybowe z kaszą pęczak, podane z kwaśną śmietaną
Porada: przygotowując pierogi, warto farsz doprawić „za bardzo” - kiedy zamkniemy go w cieście, jego smak nie będzie już tak intensywny, będzie „w punkt”.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 400 g świeżych lub mrożonych borowików
- 250 g kaszy pęczak
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta na pierogi - w misce mieszamy mąkę z wrzątkiem, olejem i solą, dokładnie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, borowiki drobno siekamy. Na oliwie smażymy borowiki, aż wyparuje woda, a grzyby będą złocisto-brązowe. Zmniejszamy ogień i dodajemy siekaną cebulę, a po kolejnych kilku minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie mieszamy z kaszą pęczak, siekaną natką pietruszki. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem - powinny być lekko przesolone. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie - można je później też podsmażyć na patelni. Podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany.
Tarta z kurkami z kremem z kwaśnej śmietany
Porada: ciasto kruche przed pieczeniem nakłuwamy widelcem w wielu miejscach - dzięki temu mniej urośnie w piekarniku, a w przypadku tarty, to dobrze.
Składniki:
- 1 płat gotowego kruchego ciasta
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- 20 g masła extra Łaciate
- Sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
- 2 jajka
- 30 g sera Jantar klinek
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek. Przekładamy do miseczki, a na patelnię dodajemy pozostałą część masła, na którym smażymy kurki - do zarumienienia. Kurki przekładamy do miseczki z cebulą i czosnkiem, studzimy. Dno formy wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w zamrażalniku przez 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą i pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem, gałką i 2/3 szczypiorku. Na upieczony kruchy spód przekładamy kurki, cebulę i czosnek, a następnie całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez ok. 25 minut - powinna być ładnie zarumieniona. Serwujemy z pozostałym szczypiorkiem.
Zupa z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru, imbirem z kwaśną śmietaną
Porada: przygotowując zupę w stylu tajskim należy uważać, aby nie przysmażyć przypraw za mocno (czosnku, cebuli, chilli, imbiru itp.) - utraci ona swój „świeży” smak.
Składniki (na 8 porcji):
- 300 ml kwaśnej śmietany 18% Łaciata
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kilka liści kaffiru
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 120 g boczniaków
- 3 dojrzałe pomidory
- cukier
- sos rybny
- 3 łyżki soku z limonki
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Trawę cytrynową, imbir i czosnek utrzeć na pastę - w moździerzu lub w blenderze. W garnku
rozgrzać olej i podsmażyć na nim pastę, dodać pastę curry, a następnie zalać bulionem i dodać
liście kaffiru.
Cebulę pokroić w półksiężyce, boczniaki w długie paski, a pomidory w
ósemki.
Dodać do bulionu i gotować koło 15 minut.
Dodać kwaśną śmietanę, a następnie doprawić
cukrem,
sosem rybnym i sokiem z limonki. Serwować ze świeżą kolendrą.
Świąteczna zupa rybna zabielana kwaśną śmietaną
Porada: wlewając śmietanę do gorącego płynu - zupy lub sosu, zawsze należy pamiętać o tym, żeby ją zahartować - czyli wlać śmietanę do miski, a następnie, małymi partiami dodawać do niej zupę lub sos delikatnie mieszając; kiedy proporcja płynu będzie 1:1, można wlać całość bezpośrednio do garnka.
Składniki:
- 200 g kwaśnej śmietany 12% Łaciata
- 150 g polędwicy z dorsza
- 150 g łososia
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por (biała część)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kilka liści laurowych
- 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, por i seler naciowy posiekać, czosnek zetrzeć
na tarce. Łososia i dorsza pokroić w kawałki wielkości 2 x 2 cm.
Na maśle podsmażyć marchewkę i pietruszkę, a kiedy się lekko zarumienią, dodać por i seler
naciowy. Po kilku minutach dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zalać
bulionem i gotować około 30 minut.
Po tym czasie dodać kwaśną śmietanę (ostrożnie,
hartując).
Kilka minut przed serwowaniem dodać pokrojone kawałki ryby - doprawić solą i pieprzem, a
następnie dodać świeżo siekany koperek i serwować.
Zupa cytrynowa z kurczakiem i tymiankiem - na bazie kwaśnej śmietany
Porada: nawet po hartowaniu śmietany, należy uważać z podgrzewaniem zupy - by nie doprowadzić jej do wrzenia, czego skutkiem byłoby zważenie się zupy.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 biała cebula
- 1 cytryna - skórka i sok
- 300 g kwaśnej śmietany 12% Łaciata
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka oliwy
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 3-4 łodyżki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju. Kiedy zmięknie, zalać bulionem i włożyć
piersi z kurczaka w całości oraz skórę z cytryny, liście laurowe, ziele angielskie, 2 łodyżki
tymianku i pieprz w ziarnach.
Gotować około 20 minut, a kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjąć go i „poszarpać” na mniejsze
kawałki, a następnie włożyć z powrotem do zupy. Pozostały tymianek obrać z listków i listki
dodać do garnka. Do zupy dodać kwaśną śmietanę (ostrożnie, hartując), doprawić solą, pieprzem i
sokiem z cytryny. Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki.