Jajka z pieczonymi pomidorami, kwaśną śmietaną i pesto pietruszkowym

Porada: Do śmietany można dodać ulubione przyprawy, np. paprykę, kumin, czarnuszkę czy zioła prowansalskie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • 1 gałązka pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 2 łyżki tartego sera typu włoskiego Jantar – klinek
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 100 g rukoli
  • sól
  • oliwa
  • ulubione pieczywo

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 220 stopni, pomidorki wymieszaj z odrobiną oliwy, przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Piecz około 10 minut. W blenderze zmiksuj pietruszkę, resztę czosnku, ser, migdały, sok z cytryny i trzy łyżki oliwy. Dopraw solą wedle uznania. Jajka ugotuj tak, jak lubisz. My zrobimy je na półmiękko - gotować będą się ok. 5,5 minuty. Na dnie talerza rozsmaruj kwaśną śmietanę. Następnie dodaj pesto i pieczone pomidory – na tym wszystkim połóż przekrojone jajka. Danie możesz udekorować rukolą. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Domowa granola z owocami, miodem i śmietaną

Porada: Granolę można zjeść ciepłą lub przechowywać w szczelnym, suchym opakowaniu nawet do miesiąca.

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g otrębów owsianych
  • 100 g ulubionych orzechów: pekan, włoskich lub macadamia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 150 ml miodu
  • 150 ml oleju kokosowego
  • 100 g ulubionych owoców suszonych: bananów, żurawiny, moreli
  • 400 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki miodu
  • garść świeżych owoców - np. mango

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj otręby, orzechy, sól, cynamon, miód, olej kokosowy i suszone owoce. Przełóż masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piecz około 25 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę, miód i owoce - przełóż masę do małych miseczek. Granolę połam na mniejsze części i podawaj z przygotowaną wcześniej śmietanową masą. Gotowe!

Buraki z ogniska z sosem chrzanowo-koperkowym na bazie kwaśnej śmietany

Porada: Kwaśną śmietanę trzeba dodawać powoli, najlepiej jest ją zahartować.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże lub 4 małe buraki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Dokładnie wyszorowane buraki posmaruj olejem, posyp solą i zawiń szczelnie w folię. Wrzuć do żaru ogniska i piecz przez około 1,5 godziny. My, w naszej kuchni Łaciatej Akademii, robimy je w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni. W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Pieczone buraki odwiń z folii, przekrój na pół i podawaj z sosem chrzanowym.

Gulasz wołowy z rozmarynem gotowany w kociołku nad ogniskiem

Porada: Takie buraki można przygotować również w piekarniku.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g wołowiny na gulasz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • słodka papryka
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Wołowinę pokrój w kostkę około 4 na 4 cm. Do kociołka wlej olej. Kiedy się rozgrzeje, dodaj do niego wołowinę i smaż około 7 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie cebulę i paprykę pokrój w półksiężyce, a czosnek drobno posiekaj. Do kociołka wrzuć paprykę i cebulę. Smaż kolejne 7 minut, a następnie dodaj czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Po 3 minutach do kociołka wlej bulion. Gotuj wywar dalej od ognia, aż mięso zmięknie, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i dopraw solą. Kwaśną śmietanę dodawaj powoli - najlepiej jest ją najpierw zahartować. Danie możesz udekorować słodką papryką, posiekaną natką pietruszki… i kleksem śmietany!

Szaszłyki z kurczaka z dipem z grillowanej papryki i kwaśnej śmietany

Porada: Patyczki do szaszłyków warto namoczyć w wodzie przed użyciem, by nie podpaliły się podczas grillowania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • kolorowa papryka - po 3 każdego koloru

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj czosnek, oliwę i słodką paprykę. Kurczaka pokrój w dużą kostkę - i wrzuć do gotowej marynaty. Odstaw go na minimum pół godziny, tak żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Paprykę pokrój w paski, posmaruj delikatnie oliwą i grilluj około 7 minut z każdej strony. Powinna zmięknąć i lekko się przyrumienić. Przełóż ją do blendera, dodaj ząbek czosnku, natkę pietruszki, kwaśną śmietanę 18% i zblenduj. Kolorową paprykę i kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj około 15 minut, co jakiś czas go przewracając.

Podawaj z sosem paprykowym.

Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową z kolendrą i kwaśną śmietaną

Porada: Roladki można zrobić również z cukinii, a do farszu wykorzystać dowolne, ulubione orzechy.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duży bakłażan
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 70 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • sól
  • 1 surowa marchewka
  • 1 surowa cukinia julienne

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w cienkie, około 4-milimetrowe podłużne paski. Oprósz je solą z każdej strony i odstaw na pół godziny, aby puściły wodę. Sól sprawia, że bakłażany są nie tylko bardziej miękkie, ale i mniej goryczkowe. Umyj plastry bakłażana, osusz je papierowym ręcznikiem i grilluj na rozgrzanym ruszcie, aż zmiękną i pojawią się na nich charakterystyczne paseczki.

W międzyczasie przygotuj pastę – w blenderze zmiksuj orzechy, czosnek, kolendrę, kumin, chilli i kwaśną śmietanę. Jeśli jest taka potrzeba, pastę możesz doprawić solą. Pastę rozsmaruj na bakłażanach, dołóż do nich słupki z surowej marchewki i cukinii julienne i zwiń w roladki.

Są idealne jako przystawka na zimno!

Mix sałat i ziół z młodymi warzywami i dressingiem na bazie kwaśnej śmietany

Porada: ten sos sprawdzi się też jako dodatek do innych warzyw, pieczonych lub grillowanych.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g miksu sałat z rukolą
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 100 ml kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek tartego czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Pomidor i ogórek pokrój w kostkę i wymieszaj w dużej misce z miksem sałat. W blenderze przygotuj dressing, mieszając ze sobą śmietanę, musztardę, czosnek, miód, koperek, pieprz i sól. Sos spakuj do osobnego słoiczka i wymieszaj z sałatą dopiero przed podaniem. Na koniec wrzuć do sałaty orzechy.

Cytrynowy deser w słoiczkach z kremem ze śmietany i owocami

Porada: krem śmietanowy można słodzić w dowolny sposób - cukrem, miodem, ksylitolem,

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 4 łyżki cukru-pudru
  • 400 ml kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • 150 g biszkoptów „lady fingers”
  • 60 ml miodu lub syropu z agawy
  • 200 ml wody
  • ulubione owoce - maliny, borówki, truskawki

Sposób przygotowania:

Z cytryny zetrzyj skórkę, dodaj kwaśną śmietanę i cukier puder. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do niego wodę i miód. Biszkopty zamocz na kilka sekund w soku z wodą, miodem i ułóż w słoiczku, a następnie wyłóż kremem ze śmietany. Dekoruj ulubionymi owocami.

Chłodnik z buraczków z kwaśną śmietaną,
wędzonym łososiem i koperkiem

Porada: chłodnik zawsze najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny z buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 600 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • 200 ml kefiru Mlekpol
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ogórek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyć, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, a liście posiekać.
Bulion zagotować i wrzucić do niego siekane buraczki, gotować ok. 15 minut - aż będą miękkie, na ostatnie 3 minuty dodać siekane liście botwinki.
Wywar przestudzić, a następnie dodać do niego siekany w drobną kostkę ogórek, przetarty ząbek czosnku, 1/2 siekanych ziół, sok z cytryny, kefir oraz kwaśną śmietanę. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Łososia pokroić w paseczki grubości ok. 1 cm. Do miseczek wlewać chłodnik, udekorować plastrami łososia, całość posypać pozostałymi ziołami i serwować.

Mizerio-tzatziki na kwaśnej śmietanie z zielonym ogórkiem, miętą, czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem

Porada: przygotowując to danie, warto zacząć od przetarcia ogórków, zasypania ich solą i zostawienia na min. 30 minut - w tym czasie

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 500 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • Garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Oliwa
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać jedną łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
Po tym czasie ogórki dokładnie wypłukać i odlać wodę. Dodać siekaną miętę, tarty czosnek, oliwę, świeżo mielony pieprz i kwaśną śmietanę.

Przekąska z pieczonych młodych ziemniaków
z kwaśną śmietaną, dymką i chrupiącym boczkiem

Porada: ziemniaki warto najpierw obgotować w osolonej wodzie, potem „zmiażdżyć” ciężkim naczyniem

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 70 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • 1 pęczek dymki
  • Olej lub oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować boczek - na blaszce wyłożonej papierem rozłożyć na płasko plastry boczku i piec ok. 10 minut - aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie zarumieniony i chrupiący. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, posmarować obficie olejem lub oliwą i zgnieść, używając do tego szklanki lub kubka.
Ziemniaki piec w piekarniku ok. 20 minut - aż będą chrupiące i dobrze zarumienione. Boczek i dymkę posiekać. Na upieczonych ziemniakach kłaść kleks kwaśnej śmietany, a następnie posypać boczkiem, dymką i odrobiną pieprzu.

Lody na bazie kwaśnej śmietany z mango i marakują

Porada: takie lody można zrobić też z innymi owocami - truskawkami, bananami, malinami itp., zachowując proporcje.

Składniki (na 8 porcji):

  • 600 g kostki mango
  • 200 g śmietany kwaśnej Łaciata 18%
  • 300 ml mleka zagęszczonego Łaciate
  • 4 marakuje

Sposób przygotowania:

Mango zblendować na gładkie puree, a następnie dodać kwaśną śmietanę i mleko zagęszczone. Kiedy składniki się dokładnie połączą, dodać miąższ z marakui i przełożyć je do pojemników na lody i mrozić przez minimum 2 godziny.

Panna cotta z kwaśnej śmietany z wanilią, świeżymi owocami i bazylią

Porada: przygotowując panna cottę można użyć agaru zamiast żelatyny - wtedy deser będzie w pełni wegetariański.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka UHT 2% Łaciate
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • 1 i pół łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka świeżych, letnich owoców - np. maliny, borówki, truskawki
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • olej

Sposób przygotowania:

Małe miseczki / kokilki (najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale można użyć innych) posmarować dokładnie bezzapachowym olejem. Żelatynę zalać zimną wodą, mleko wlać do rondelka razem z ziarnami wanilii i delikatnie podgrzać, dodać żelatynę i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i powoli dodawać kwaśną śmietanę i sól. Przelać do dzbanka i wypełniać płynem kokilki. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, a w tym czasie przygotować salsę owocową. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Bazylię drobno posiekać, wymieszać w owocami. Salsę serwować z panna cottą.

Zapiekane nektarynki pod kremem z kwaśnej śmietany

Porada: deser można jeść na ciepło i na zimno, można go też ponownie odgrzać w piekarniku.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru drobnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g masła extra Łaciate
  • 500 g świeżych nektarynek lub brzoskwiń - przeciętych na pół, bez pestek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 dodatkowa łyżka drobnego cukru
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 400 g kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do dużej miski wrzucić mąkę, cukier, masło, sól i proszek do pieczenia, ugniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Formę o wielkości 30x20 cm wyłożyć dokładnie ciastem, nakłuć je widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut. Brzoskwinie lub nektarynki wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na kruchy spód i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować krem ze śmietany - wymieszać ją w misce z żółtkami i cukrem. Wyłożyć na brzoskwinie lub nektarynki i piec przez kolejne 30-35 minut.

Strogonoff grzybowy

Porada: danie doprawiamy solą i pieprzem po dodaniu śmietany - śmietana wydobywa smak potraw.

Składniki:

  • 200 g kwaśniej śmietany 10% Łaciata
  • 700 g grzybów - im więcej różnych, tym lepiej - pieczarki,
    borowiki, kurki, boczniaki
  • 2 białe cebule siekane w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego rozmatynu
  • 1 pęczek świezej natki piertuszki
  • do podania:
    Ryż / ziemniaki / puree

Sposób przygotowania:

Grzyby pokroić w 1cm paski, małe grzyby zostawić w całości.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kiedy będzie już naprawdę ciepła - wrzucić grzyby.
Smażyć, aż będą dobrze przyrumienione, złoto-brązowe. Zmniejszyć ogień i dodać siekaną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie i delikatnie się przyrumieni, a następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gałązki rozmarynu.
Zalać bulionem i zredukować bulion o połowę. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać obficie posypane siekaną natką pietruszki.

Pierogi grzybowe z kaszą pęczak, podane z kwaśną śmietaną

Porada: przygotowując pierogi, warto farsz doprawić „za bardzo” - kiedy zamkniemy go w cieście,

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 250 g kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ciasta na pierogi - w misce mieszamy mąkę z wrzątkiem, olejem i solą, dokładnie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, borowiki drobno siekamy. Na oliwie smażymy borowiki, aż wyparuje woda, a grzyby będą złocisto-brązowe. Zmniejszamy ogień i dodajemy siekaną cebulę, a po kolejnych kilku minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie mieszamy z kaszą pęczak, siekaną natką pietruszki. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem - powinny być lekko przesolone. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie - można je później też podsmażyć na patelni. Podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany.

Tarta z kurkami z kremem z kwaśnej śmietany

Porada: ciasto kruche przed pieczeniem nakłuwamy widelcem w wielu miejscach - dzięki temu

Składniki:

  • 1 płat gotowego kruchego ciasta
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 20 g masła extra Łaciate
  • Sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • 2 jajka
  • 30 g sera Jantar klinek
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek. Przekładamy do miseczki, a na patelnię dodajemy pozostałą część masła, na którym smażymy kurki - do zarumienienia. Kurki przekładamy do miseczki z cebulą i czosnkiem, studzimy. Dno formy wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w zamrażalniku przez 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą i pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem, gałką i 2/3 szczypiorku. Na upieczony kruchy spód przekładamy kurki, cebulę i czosnek, a następnie całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez ok. 25 minut - powinna być ładnie zarumieniona. Serwujemy z pozostałym szczypiorkiem.

Zupa z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru, imbirem z kwaśną śmietaną

Porada: przygotowując zupę w stylu tajskim należy uważać, aby nie przysmażyć przypraw za mocno

Składniki (na 8 porcji):

  • 300 ml kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kilka liści kaffiru
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 120 g boczniaków
  • 3 dojrzałe pomidory
  • cukier
  • sos rybny
  • 3 łyżki soku z limonki
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Trawę cytrynową, imbir i czosnek utrzeć na pastę - w moździerzu lub w blenderze. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim pastę, dodać pastę curry, a następnie zalać bulionem i dodać liście kaffiru.
Cebulę pokroić w półksiężyce, boczniaki w długie paski, a pomidory w ósemki. Dodać do bulionu i gotować koło 15 minut.
Dodać kwaśną śmietanę, a następnie doprawić cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Serwować ze świeżą kolendrą.

Świąteczna zupa rybna zabielana kwaśną śmietaną

Porada: wlewając śmietanę do gorącego płynu - zupy lub sosu, zawsze należy pamiętać o tym, żeby ją zahartować - czyli wlać śmietanę do miski,

Składniki:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • 150 g polędwicy z dorsza
  • 150 g łososia
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, por i seler naciowy posiekać, czosnek zetrzeć na tarce. Łososia i dorsza pokroić w kawałki wielkości 2 x 2 cm.
Na maśle podsmażyć marchewkę i pietruszkę, a kiedy się lekko zarumienią, dodać por i seler naciowy. Po kilku minutach dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zalać bulionem i gotować około 30 minut.
Po tym czasie dodać kwaśną śmietanę (ostrożnie, hartując). Kilka minut przed serwowaniem dodać pokrojone kawałki ryby - doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać świeżo siekany koperek i serwować.

Zupa cytrynowa z kurczakiem i tymiankiem - na bazie kwaśnej śmietany

Porada: nawet po hartowaniu śmietany, należy uważać z podgrzewaniem zupy - by nie doprowadzić jej do wrzenia,

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 1 cytryna - skórka i sok
  • 300 g kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3-4 łodyżki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju. Kiedy zmięknie, zalać bulionem i włożyć piersi z kurczaka w całości oraz skórę z cytryny, liście laurowe, ziele angielskie, 2 łodyżki tymianku i pieprz w ziarnach.
Gotować około 20 minut, a kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjąć go i „poszarpać” na mniejsze kawałki, a następnie włożyć z powrotem do zupy. Pozostały tymianek obrać z listków i listki dodać do garnka. Do zupy dodać kwaśną śmietanę (ostrożnie, hartując), doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki.